Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Περί Youtube copyrights, WMG και μαλακίες

Ανακοίνωση του blog myrizeikammeno για το κατέβασμα βίντεο στο youtube λόγω copyright:


 Ο θεσμός του youtube που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εδραιωθεί με πρωτοφανή άνεση στην διαδυκτιακή ζωή του καθενός από εμάς, είναι από τις καλύτερες επινοήσεις των τελευταίων ετών. Το ανέβασμα οποιουδήποτε βίντεο από οποιονδήποτε με σκοπό να το μοιραστεί με το κοινωνικό του περιβάλλον αλλά και με οποιονδήποτε άγνωστο σε όλο τον κόσμο αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης, πολυφωνίας, δημοκρατίας και ψυχαγωγίας για όλο το κόσμο που το μόνο που χρειάζεται είναι απλά μια σύνδεση Internet. Χωρίς να μπένουμε σε διαδικασίες κριτικής και αξιολόγησης του συγκεκριμμένου μέσου, καθώς οτιδήποτε αρνητικό οφείλεται καθαρά σε ανθρώπινη αλληλεπίδραση μεταξύ του uploader και των viewers, καταγγέλουμε ρητά την εισαγωγή του copyright και των πνευματικών δικαιωμάτων στον διαδυκτιακό ιστότοπο youtube.com.

  Λόγω της ελευθερίας του καθενός από εμάς να ανεβάζει βίντεο με περιεχόμενο της δικιάς του βούλησης, σαφέστατα πρέπει να υπάρχει ένας ολόκληρος τομέας ασφάλειας και κατοχυρωμένων πνευματικών δικαιωμάτων μέσα στον παγκόσμιο οργανισμό που λέγεται youtube και πιο συγκεκριμμένα μέσα στην εταιρία που λέγεται youtube, κάτι σαν τμήμα ασφάλειας και πνευματικών δικαιωμάτων φανταστείτε το. Ο λόγος απλούστατος. Το μέσο αυτό δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για κατάχρηση του στυλ: ανεβάζω ταινίες κομματιαστά σε parts, ή εκπομπές στη τηλεόραση, ντοκυμαντέρ κτλ. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό και το καταλαβαίνει ο κάθε ευσηνείδητος χρήστης του internet και δεν μιλάω για τον μέσο χρήστη, αλλά κυρίως για τον πειρατή, ο οποίος το μόνο για το οποίο παλεύει είναι για ελεύθερη διακίνηση ηλεκτρονικών αρχείων, ότι και να περιέχουν αφού στο κάτω κάτω της γραφής η τηλεόραση όπως μαθαίναμε στο λύκειο είναι οιωνεί δημόσιο αγαθό, άρα γιατί να μην μπορούμε να διακινούμε το υλικό που προβάλλει μεταξύ μας για προσωπική χρήση? Το επιχείρημα για μια ταινία πχ πέφτουν εκατομμύρια λεφτά, έναν πειρατή και εμένα προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο λόγω της διεφθαρμένης δομής του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και του μοναδικού στόχου που έχει, το κέρδος.

  Αυτή τη στιγμή στο youtube παρατηρείται το εξής δυσάρεστο. Όποιος ανεβάζει βίντεο το οποίo περιέχει στιγμιότυπα από μια εκπομπή/ταινία ή έχει πάνω από το βίντεο σαν χαλί μουσική γνωστή στο ευρύ κοινό, το βίντεο του κινδυνεύει και είναι θέμα χρόνου να κατεβεί. Μα πόσο φιλοσοφία θέλει κάποιος για να καταλάβει πως ένα τέτοιο βίντεο το μόνο που κάνει είναι να ενημερώνει και προφανώς με αυτόν τον τρόπο να διαφημίζει (ω ναι!) ένα προιόν είτε αυτό είναι μια εκπομπή/σειρά/ταινία/μουσικό κομμάτι? Το χειρότερο στην όλη υπόθεση είναι και η ελευθερία που παρέχει το ίδιο το youtube στους χρήστες να επιλέξουν οι ίδιοι έναν λόγο για τους οποίους ένα βίντεο πρέπει να κατέβει. Γι αυτό παρατηρείται και το γεγονός να κατεβαίνει ένα βίντεο που περιέχει βρισιές και είναι flagged κιόλας για άτομα άνω των 18 μόνο και μόνο επειδή οι βρισιές βλάπτουν έναν θεατή και άλλους ομοίους του οι οποίοι αποτελούν μια στενάχωρη μειοψηφία ανάμεσα στους χρήστες που βλέπουν το βίντεο. Γιατί να μην υπάρχει ένα μικρό επιτελείο σε κάθε χώρα ανάλογο του ρυθμού upload βίντεο στην εκάστοτε χώρα που να ελέγχει και να αξιολογεί ένα βίντεο ενώ παράλληλα οι όποιες διαμαρτυριες να αποστέλονται με μορφή mail εγκατεστημένου στη πλατφόρμα του youtube στο οποίο μέσα θα πρέπει να περιγράφονται συγκεκριμμένα οι λόγοι για να κατέβει το βίντεο? Λεφτά και θέσεις εργασίας στον οργανισμό youtube υπάρχουν άπλετες και το ξέρει όλος ο κόσμος.

  Η παρούσα καταγγελία γίνεται με αφορμή του κατεβάσματος του βίντεο από τους youtubers με το προφίλ SMOSH γνωστούς παγκοσμίως με το προφίλ τους να έχει χιλιάδες εγγραφές και τα βίντεο των παιδιών να δέχονται hits από χιλιάδες κόσμου από όλο το κόσμο. Για όσουν δεν ξέρουν, πρόκειται για 2 αμερικανοκάγκουρες που απλά έχοντας λίγα λεφτά παραπάνω από τον daddy τους, κάνουν ότι θα θέλαμε να κάνουμε και εμείς. Γυρίζουν βίντεο με σκετσάκια δικά τους. Πριν από πέντε χρόνια κάνανε το λαθος να φτιάχουνε βίντεο-παρωδία στα POKEMON γυρισμένο εξ ολοκλήρου στο δωμάτιό τους. Το βίντεο έφτασε 24 εκατομύρια < views μέχρι που κάποιος εξυπνάκιας θυμήθηκε τα πνευματικά δικαιώματα του opening theme των POKEMON και το βίντεο κατεβάστηκε μετά από 5 χρόνια! Εδώ λοιπόν μιλάμε ξεκάθαρα για παράνοια και κόμπλεξ...

  Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε όμως είναι ότι όπως και με τη πειρατεία (long live!), έτσι και με το youtube οι χαμένοι σίγουρα δεν θα ναι ο απλός κόσμος. Κατέβηκε το βίντεο? Μετά από τόσο καιρό το χει κατεβάσει και ο κάθε φουκαριάρης στον υπολογιστή του, ενώ πολλοί μπήκαν στον κόπο απλά να το χανανεβάσουν. Από την άλλη, τα αμερικανάκια του SMOSH φτιάξαν βίντεο παρωδία στα POKEMON νο2 The Revenge όπου εκεί τα χώνουν ξεκάθαρα σε κάθε δυσκοίλιο, κομπλεξικό αγάμητο που δεν έχει ζωή και τα βάζει με αγνώστους από το Internet.
 Και τα δυο βίντεο των SMOSH για τη πάρτη σας και μόνο. Απολαύστε!

SMOSH - Pokemon Theme (no1)                       
 
SMOSH - Pokemon Theme "the Revenge!" (no2)

ΥΓ.  F U C K   W M G,   F U C K   C O P Y R I G H T S ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου